Skip to main content

Class 12 Geography PYQs Source Based Questions for Land Use Categories in India 1950-51 and 2014-15


Class 12th Geography Previous Year Paper 2025 – Compartment Exam 64-S-1, 2, 3



Q1 Which one of the following is the best reason for the increase in net area sown from 1950 – 51 to 2014 – 15? 1950-51 से 2014-15 तक शुद्ध बोए गए क्षेत्र में वृद्धि का सबसे अच्छा कारण निम्नलिखित में से कौन सा है?
(A) Decrease in barren and unculturable wasteland (A) बंजर और कृषि-अयोग्य बंजर भूमि में कमी
(B) Decrease in culturable wasteland (B) कृषि-योग्य बंजर भूमि में कमी
(C) Increase in area under non-agricultural use (C) गैर-कृषि उपयोग वाले क्षेत्र में वृद्धि
(D) Increase in area under forest cover (D) वन क्षेत्र में वृद्धि

Answer - (A) Decrease in barren and unculturable wasteland (A) बंजर और कृषि-अयोग्य बंजर भूमि में कमी

Q2 Under which one of the following categories of land use, maximum absolute increase is observed from 1950 – 51 to 2014 – 15? भूमि उपयोग की निम्नलिखित श्रेणियों में से किस श्रेणी के अंतर्गत 1950-51 से 2014-15 तक अधिकतम निरपेक्ष वृद्धि देखी गई है?
(A) Forests (A) वन
(B) Area under non-agricultural use (B) गैर-कृषि उपयोग के अंतर्गत क्षेत्र
(C) Permanent pasture and grazing land (C) स्थायी चारागाह और चरागाह भूमि
(D) Net area sown (D) शुद्ध बोया गया क्षेत्र

Answer - (A) Forests (A) वन

Q3 Under which one of the following categories of land use, maximum absolute decrease is observed from 1950 – 51 to 2014 – 15? भूमि उपयोग की निम्नलिखित श्रेणियों में से किस श्रेणी के अंतर्गत 1950-51 से 2014-15 तक अधिकतम निरपेक्ष कमी देखी गई है?
(A) Area under miscellaneous tree crops and groves (A) विविध वृक्ष फसलों और उपवनों के अंतर्गत क्षेत्र
(B) Culturable wasteland (B) कृषि योग्य बंजर भूमि
(C) Fallow, other than current fallow (C) वर्तमान परती भूमि के अलावा परती भूमि
(D) Barren and unculturable wasteland (D) बंजर और कृषि-अयोग्य बंजर भूमि

Answer - (D) Barren and unculturable wasteland (D) बंजर और कृषि-अयोग्य बंजर भूमि

Class 12th Geography Previous Year Paper 2024 – Annual Exam 64-2-1, 2, 3

Q4 In comparison to 1950-51, which of the following categories has decreased the most in 2014-15?
1950-51 की तुलना में 2014-15 में निम्नलिखित में से किस श्रेणी में सबसे अधिक कमी आई है?
(A) Forests (A) वन
(B) Permanent pasture and grazing land (B) स्थायी चरागाह और चरागाह भूमि
(C) Barren and unculturable wasteland (C) बंजर और खेती न करने योग्य बंजर भूमि
(D) Culturable wasteland (D) खेती योग्य बंजर भूमि

Answer - (C) Barren and unculturable wasteland (C) बंजर और खेती न करने योग्य बंजर भूमि

Q5 In comparison to 1950-51, which one of the following categories has highest difference of increase in 2014-15? 1950-51 की तुलना में 2014-15 में निम्नलिखित में से किस श्रेणी में वृद्धि का अंतर सबसे अधिक है?
(A) Barren and unculturable wasteland (A) बंजर और अकृषि योग्य बंजर भूमि
(B) Net area sown 
(B) शुद्ध बोया गया क्षेत्र
(C) Area under non-agricultural uses 
(C) गैर-कृषि उपयोग के अंतर्गत आने वाला क्षेत्र
(D) Current fallow (D) वर्तमान परती

Answer - (C) Area under non-agricultural uses (C) गैर-कृषि उपयोग के अंतर्गत आने वाला क्षेत्र

Q6 Which one of the following is the correct difference in ‘Net Area Sown’ between 1950-51 and 2014-15? 1950-51 और 2014-15 के बीच ‘शुद्ध बोया गया क्षेत्र’ में निम्नलिखित में से कौन सा अंतर सही है?
(A) 3.6% (of reporting area) 
(A) 3.6% (रिपोर्टिंग क्षेत्र का)
(B) 3.7% (of reporting area) 
(B) 3.7% (रिपोर्टिंग क्षेत्र का)
(C) 3.8% (of reporting area)
(C) 3.8% (रिपोर्टिंग क्षेत्र का)
(D) 3.9% (of reporting area) 
(D) 3.9% (रिपोर्टिंग क्षेत्र का)

Answer - (C) 3.8% (of reporting area) (C) 3.8% (रिपोर्टिंग क्षेत्र का)

Q7 Which of the following is an example of barren and unculturable wasteland? निम्नलिखित में से कौन बंजर एवं अनुपजाऊ बंजर भूमि का उदाहरण है?
(A) Permanent pasture 
(A) स्थायी चारागाह
(B) Desert and ravines 
(B) रेगिस्तान और खड्ड
(C) Land used for infrastructure 
(C) बुनियादी ढांचे के लिए इस्तेमाल की जाने वाली भूमि
(D) Land used in settlements 
(D) बस्तियों में इस्तेमाल की जाने वाली भूमि

Answer - (B) Desert and ravines (B) रेगिस्तान और खड्ड

Q8 If any land remains uncultivated for more than five years, then it falls in which of the following categories? यदि कोई भूमि पांच वर्ष से अधिक समय तक बिना खेती के पड़ी रहती है, तो वह निम्नलिखित में से किस श्रेणी में आती है?
(A) Current fallow land 
(A) वर्तमान परती भूमि
(B) Culturable wasteland 
(B) कृषि योग्य बंजर भूमि
(C) Barren land 
(C) बंजर भूमि
(D) Fallow other than current fallow 
(D) वर्तमान परती के अलावा परती भूमि

Answer - (B) Culturable wasteland (B) कृषि योग्य बंजर भूमि

Q9 Which of the following departments maintains the record of land-use in India? निम्नलिखित में से कौन सा विभाग भारत में भूमि-उपयोग का रिकॉर्ड रखता है?
(A) Revenue (A) राजस्व
(B) Income Tax (B) आयकर
(C) Sales Tax (C) बिक्री कर
(D) Estate (D) संपत्ति

Answer - (A) Revenue (A) राजस्व




Q10 Which of the following statements about agricultural land use in India between 1950-51 and 2014-15 is correct based on the table? 1950-51 और 2014-15 के बीच भारत में कृषि योग्य भू-उपयोग के बारे में निम्नलिखित में से कौन-सा तालिका के आधार पर सही है ?
(a) The percentage of cultivable wasteland as a percentage of the reporting area decreased from 8.0% to 4.0%. रिपोर्टिंग क्षेत्रफल के रूप में जो कृषि योग्य बंजर भूमि का प्रतिशत था, वह 8.0% से घटकर 4.0% हो गया। 
(b) The net sown area as a percentage of total cultivable land decreased from 78.4% to 70.0%. समस्त कृषि योग्य भूमि के प्रतिशत के रूप में निवल बोया गया क्षेत्र 78.4% से घटकर 70.0% हो गया। 
(c) The percentage of current fallow land as a percentage of the reporting area decreased from 4.9% to 3.9%. रिपोर्टिंग क्षेत्रफल के रूप में जो वर्तमान परती भूमि का प्रतिशत था, वह 4.9% से घटकर 3.9% हो गया।
(d) The gross cropped area as a percentage of the reporting area increased from 58.0% to 59.5%. रिपोर्टिंग क्षेत्रफल के प्रतिशत के रूप में सकल कृषि योग्य भूमि 58.0% से बढ़कर 59.5% हो गई।

Answer - (a) The percentage of cultivable wasteland as a percentage of the reporting area decreased from 8.0% to 4.0%. रिपोर्टिंग क्षेत्रफल के रूप में जो कृषि योग्य बंजर भूमि का प्रतिशत था, वह 8.0% से घटकर 4.0% हो गया। 

Search Me On Google Using Keywords: - #Abhimanyusir #AbhimanyuDahiya #UltimateGeography Abhimanyu Sir 
Visit My YouTube Channel Using Keywords: - Abhimanyu Sir - Geography & Social Science Tips

Popular Posts

आंकड़े – स्रोत और संकलन Chapter 1 Class 12 Geography Practical File (Hindi Medium)

Click Below for Chapter 1 Data – Its Source and Compilation (English Medium) NEXT Chapter Chapter 2 आंकड़ों का प्रक्रमण Open Chapter as Pdf Related Video  कक्षा 12 भूगोल की प्रैक्टिकल फाइल कैसे तैयार करें?   How to prepare practical file for class 12 geography? You Can Also Visit...   Class 9 Social Science Chapter wise Solution   Class 10 Social Science Chapter wise Solution   Class 11 GEOGRAPHY Chapter wise Solution   Class 12 GEOGRAPHY Chapter wise Solution   Motivational Stories

कक्षा 12 भूगोल की प्रैक्टिकल फाइल कैसे तैयार करें? How to prepare practical file for class 12 geography?

कक्षा 12 भूगोल की प्रैक्टिकल फाइल कैसे तैयार करें? How to prepare practical file for class 12 geography? कक्षा 12 भूगोल की प्रैक्टिकल फाइल कैसे तैयार करें? Chapter 1 आंकड़े – स्रोत और संकलन (Hindi Medium) Chapter 2 आंकड़ों का प्रक्रमण (Hindi Medium) Chapter 3 आंकड़ों का आलेखी निरूपण (Hindi Medium) Chapter 4 स्थानिक सूचना प्रौद्योगिकी (Hindi Medium) How to prepare practical file for class 12 geography? Chapter 1 Data – Its Source and Compilation (English Medium) Chapter 2 Data Processing (English Medium) Chapter 3 Graphical Representation of Data (English Medium) Chapter 4 Spatial Information Technology (English Medium) Click Below for Class 12th Geography Practical Paper - Important Question Class 12 Geography Practical Sample Paper Related Video कक्षा 12 भूगोल की प्रैक्टिकल फाइल कैसे तैयार करें? How to prepare practical file for class 12 geography? Click Below for How to prepare class 11th Geography Practical file (English Medium) You Can Also Visit  Class 9 Social Science Chapter Wi...

CBSE Class 12 Geography World and India MAP Topics Solution in English Medium

💥 Class 12 Geography Map Work Part I Fundamentals of Human Geography 💥 Class 12 Geography Map Work Part II India People and Economy Map Topics Solution 💥 Class 12th Geography Map Quiz for Self Assessments of All Maps  Ø Fill up the following Chapter wise Topics on Blank World Political Map 👉CLICK HERE for Hindi Medium Ch. 4 Primary Activities Areas of subsistence gathering Major areas of nomadic herding of the world Major areas of commercial livestock rearing Major areas of extensive commercial grain faming Major areas of mixed farming of the World CLICK HERE FOR VIDEO MAPS SOLUTION Ch. 7 Transport, Communication and Trade Terminal Stations of  transcontinental railways Terminal Stations of  Trans-Siberian  transcontinental railways  Terminal Stations of  Trans Canadian  railways Terminal Stations of Trans-Australian Railways Major Sea Ports : Europe: North Cape, London, Hamburg North America: Vancouver, San Francisco, New Orleans South America: Ri...

5000+ Geography Questions

Search Me On Google Using Below Link & Keywords: - https://abhimanyusir.blogspot.com/   #Abhimanyusir   #AbhimanyuDahiya   #UltimateGeography   Geography By Abhimanyu Sir   Visit My YouTube Channel Using Below Link & Keywords: - https://www.youtube.com/channel/UCYFmvfiv5F3bABEs_XQ84_A   Geography By Abhimanyu Sir   Abhimanyu Dahiya   Ultimate Geography Search Me On Google Using Below Link & Keywords: - https://abhimanyusir.blogspot.com/   #Abhimanyusir   #AbhimanyuDahiya   #UltimateGeography   Geography By Abhimanyu Sir   Visit My YouTube Channel Using Below Link & Keywords: - https://www.youtube.com/channel/UCYFmvfiv5F3bABEs_XQ84_A   Geography By Abhimanyu Sir   Abhimanyu Dahiya   Ultimate Geography Search Me On Google Using Below Link & Keywords: - https://abhimanyusir.blogspot.com/   #Abhimanyusir   #AbhimanyuDahiya   #UltimateGeography   Geography By Abhimanyu Sir ...

Class 9 Geography Maps, Class 11Geography Maps

Visit and Subscribe My YouTube Channel  " Ultimate Geography " Follow me on Facebook  " Abhimanyu Dahiya "   Join My Telegram Group " Ultimate Geography "    Save  💦 Water  , Save Environment,  Save  Earth, Save Life. 💦 जल  है तो कल है।  💦 जल  ही जीवन है। You Can Also Visit  Do You Know Search Me Online Using Keywords  #Abhimanyusir #AbhimanyuDahiya #UltimateGeography Abhimanyu Sir Abhimanyu Dahiya Ultimate Geography